«Πράσινο φως» για τα οδικά έργα

Με ψήφους 148 υπέρ και 118 κατά, η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε το νομοσχέδιο για τις συμφωνίες τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητόδρομων του εθνικού δικτύου.

Μετά από μια τριήμερη συζήτηση, η Βουλή των Ελλήνων τελικά υπερψήφισε το νομοσχέδιο που αφορά στην επανεκκίνηση των εργασιών στα μεγάλα οδικά έργα της χώρας που είχαν ουσιαστικά «παγώσει» επί σειρά ετών.

Στη σχετική ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Δικτύων, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα έργα κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας θα δημιουργήσουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας και τα σωρευτικά οφέλη για την εθνική οικονομία θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5%.

Παράλληλα τόνισε χαρακτηριστικά πως: «… στο τέλος του 2015, όταν οι εργασίες στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδός, Κεντρική Οδός, Νέα Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) θα έχουν ολοκληρωθεί, η χώρα θα διαθέτει ένα σύγχρονο, λειτουργικό οδικό δίκτυο και θα έχει μια βασική προϋπόθεση για να γίνει κόμβος μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας».

Τι θα γίνει με τα διόδια;

Ένας από τους βασικούς πυλώνες στον οποίο βασίστηκαν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με την επανεκκίνηση των οδικών έργων στη χώρα, ήταν φυσικά το κόστος των διοδίων και η προσθήκη πολλαπλών νέων σταθμών.

Σε δηλώσεις του επί του θέματος, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχει δεσμευθεί ότι δεν θα γίνει απολύτως τίποτα αναφορικά με τα διόδια, προτού επιλυθεί μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις παράπλευρες και εναλλακτικές διαδρομές που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι χρήστες του δρόμου, οι εκπτώσεις στο κόμιστρο των διοδίων για τους τακτικούς χρήστες του δικτύου (π.χ. στις περιοχές της βόρειο-ανατολικής και νότιο-δυτικής Αττικής) και φυσικά του αναλογικού συστήματος πληρωμής τους.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «… θα υπάρξει ηλεκτρονικό διόδιο το οποίο, για τους συχνούς χρήστες θα μειώνει το κόστος των διοδίων έως και 50% ενώ, στο μόνο τμήμα που θα σημειωθεί αύξηση είναι από τις Αφίδνες έως τα Καμένα Βούρλα, επειδή αυτό προβλέπεται από την υπάρχουσα σύμβαση».

Ποια είναι τα έργα;

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, αποκτούν ισχύ οι Συμφωνίες Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης σε τέσσερις οδικούς άξονες και πιο συγκεκριμένα:

Νέα Οδός Α.Ε.

Πρόκειται για την αυτοκινητόδρομος «Ιόνια Οδός» που εκτείνεται από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει επιπλέον το τμήμα του ΠΑΘΕ, Αθήνα (Α/Κ Μεταμόρφωσης) – Μαλιακός (Σκάρφεια) και το Συνδετήριο Κλάδο του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα.

Κεντρική Οδός Α.Ε.

Πρόκειται για τον αυτοκινητόδρομο της Κεντρικής Ελλάδας (Ε65).

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Πρόκειται για το τμήμα του ΠΑΘΕ από τον Μαλιακό μέχρι το Κλειδί.

Ολυμπία Οδός Α.Ε.

Πρόκειται για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα. Σε ότι αφορά στις αλλαγές, στο αντικείμενο του αυτοκινητόδρομου Ε65, συνολικού μήκος 265 χλμ., αποφασίστηκε πως τα τμήματα Λαμία – Ξυνιάδα και Τρίκαλα – Εγνατία Οδός, αναβάλλονται προς το παρόν και θα κατασκευαστεί μόνο το τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, συνολικού μήκους 90 χλμ.

Τι να περιμένουμε στη συνέχεια;

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή του Ελλήνων, δεν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και τα έργα δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν άμεσα.

Προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό επιβάλλεται πρώτα να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ που στη συνέχεια θα σταλεί για έγκριση στις αρμόδιες Διευθύνσεις της ΕΕ (Ανταγωνισμού, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εσωτερικής Αγοράς) με επικεφαλής τους κ.κ. Αλμούνια, Χαν και Μπαρνιέ αντίστοιχα. Στη συνέχεια θα απελευθερωθούν τα σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ προκειμένου να «ανοίξει» η ροή της χρηματοδότησης προς τις κατασκευάστριες εταιρείες.

admin

Ιστότοπος: www.mastorisf.gr

Επικοινωνία

  • Διεύθυνση:  Πολυτεχνείου 3, Άγιος Νικόλαος, 72100
  • Τηλ:  +(030) 28410 82460
  • Fax:  +(030) 28410 82460
  • Κιν:  +(030) 6972 336627
  • E-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Web:  http://www.mastorisf.gr

Θα μας βρείτε